Newmore on tour

10 juli 2019

Waar het ene bedrijf op vrijdagmiddag een uitje heeft naar de lokale kroeg, vinden de uitjes bij Newmore vaak op een stuk originelere locaties plaats. Maar waar een uitje ook plaats vindt, het is in ieder geval van onschatbare waarde voor het ontmoeten en (beter) te leren kennen van mensen. Afgelopen weekend was ik mee met Luc, Daisy en Jax naar de finale van de Maxima Cup. Voor mij was het de eerste keer dat ik een polowedstrijd ging bijwonen. Aangezien ik tot toen alleen maar polowedstrijden in films had gezien, had ik geen idee wat ik kon verwachten. Maar het was zeker een ervaring die ik iedereen zou aanraden.

‘Polo chique’

Elke keer als ik dacht aan een polowedstrijd, zag ik een groot 18de eeuws landhuis voor mij met chique geklede mensen die onder het genot van luxe delicatesse genoten van de ruige polosport. Dat het nu, in 2019, eigenlijk nog precies hetzelfde is maakt deze sport toch een stukje meer bijzonder dan de andere takken van de paardensport. De kledingkeuze is dan ook voor een polowedstrijd een stuk lastiger. Na de benodigde research over wat ik aan moest trekken had ik de, in mijn ogen, perfecte outfit. Helaas gooide het slechte weer roet in mijn eten waardoor ik helaas toch voor iets minder ‘polo chique’ moest kiezen. Maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken.

De sport voor iedereen

Aangekomen op landgoed ‘Groot Kantwijk’ was het eigenlijk, op de moderne auto’s na, alsof je terug in de tijd was gestapt. Het landgoed was omringt door enorm veel land en is tevens de thuislocatie van Polo Club Vreeland. Een hele lange tijd is het zo geweest dat de polowedstrijden enkel voor een besloten groep mensen werd georganiseerd. Onder andere hierdoor heeft de sport nooit echt populair kunnen worden in Nederland. Gelukkig komt daar nu langzaamaan verandering in. Een deel van de polospelers, waaronder Jim Souren en Aki van Andel kwam met het initiatief om tijdens de wedstrijden buitenstanders toe te staan. Zo doende is het nu op een al veel wedstrijden mogelijk om te genieten van de geweldige polosport.

Wat zijn ze aan het doen?

Buiten het feit dat het uiterlijk van de polowedstrijden nog heel authentiek is, is de sfeer helemaal uniek. Zo zaten er om ons heen een aantal mensen met picknickmanden, werden er van goede kwaliteit oesters uitgeserveerd en was er de mogelijkheid om vers bereid eten te bestellen. Niet dat ik een ‘food critic’ ben, maar in vergelijking met normale paardenevenementen was het een stuk luxer. Het enige punt was dat, terwijl ik tijdens de wedstrijd van dit heerlijke eten zat te genieten, ik mij opeens realiseerde dat ik geen idee had wat de polospelers nu eigenlijk op het veld aan het doen waren. Het ziet er heel spectaculair uit, maar zonder de regels globaal te snappen is het soms wat lastig om te volgen. Ik raad dan ook iedereen aan om, voordat je het bezoeken van een polowedstrijd op jouw ‘bucketlist’ zet, je even de regels van tevoren doorleest. Want een polowedstrijd is een ervaring die ook voor de niet paardenliefhebber fantastisch is om op zijn minst één keer te hebben meegemaakt.