Zó organiseer je een veulenveiling

Het leuke van een nieuwe baan is dat je regelmatig nieuwe dingen meemaakt. Zo had ik een paar weken geleden mijn eerste polowedstrijd en staan er voor de komende maanden het organiseren van meerdere evenementen op de planning. Uiteraard heb ik in het verleden weleens meegewerkt aan kleine evenementen, maar de evenementen die wij nu voor aan het voorbereiden zijn betreffen een heel ander niveau. In het eerste deel van deze blog ga ik vertellen hoe het eraan toe gaat bij het organiseren van een internationaal bekend evenement en natuurlijk hoe ik dat zelf ervaar, want ik kan alvast zeggen dat het niet zomaar iets is.

Limburgse veulenveiling

Eén van de evenementen waar wij nu hard mee bezig zijn om voor te bereiden, is de Limburgse Veulenveiling van Stal Hendrix. Dit evenement is een, zoals de naam al zegt, veiling in Limburg waar zowel dressuur- als springveulens geveild zullen worden. Dat er veel bij een evenement organiseren komt kijken wist ik al, maar bij een veiling met óók nog heel veel veulens is het net even anders. Want niet alleen op het gebied van accommodatie, maar ook op het gebied van organisatie gaat er enorm veel werk aan vooraf dat allemaal volgens een strak schema wordt geregeld. Toen ik de ‘to do lijst’ voor het eerst te zien kreeg begreep nog beter hoe belangrijk het is om een strak schema te hebben. Van het regelen van de toiletdame tot kiezen van het juiste tafelkleed maar óók het uitzoeken van de juiste verlichting en het opbouwen van de VIP-loge, aan alles wordt hier gedacht.

Strenge selectie

Een belangrijk onderdeel dat aan de veiling vooraf gaat zijn de selectiedagen. Omdat de Limburgse Veulenveiling niet zomaar een veulenveiling is waar elk geregisterd veulen onder de hamer komt, zijn er meerdere selectiedagen waar fokkers zich voor kunnen aanmelden. De selectiedagen worden op verschillende locaties in Limburg georganiseerd zodat het voor meer fokkers toegankelijk is om een veulen aan te melden. Tijdens deze dagen wordt elk veulen deskundig bekeken en beoordeeld op gezondheid, afstamming, exterieur en manier van bewegen. Blijkt dat er een echte potentiële ster in de baan loopt, dan wordt deze geselecteerd voor de veiling die dit jaar op 25 september zal plaatsvinden. Na elke selectie dag was het mijn taak om aan de hand van een persbericht bekend te maken welke veulens waren geselecteerd. Door de enorme opkomst bij de selectiedagen was het soms zo moeilijk om een keuze te maken dat er voor de veulens die het nét niet hebben gehaald een onlineveiling komt.

In de ‘spotlights’

De volgende stap richting de veiling is zorgen dat alle geselecteerde spring- en dressuurveulens op de foto worden gezet door DigiShots en gefilmd worden door ClipMyHorse. Wij willen natuurlijk dat zij op hun best worden gepresenteerd. Nu klinkt het misschien als een klusje dat vlot volbracht kan worden, maar niets is minder waar. Met een team van ruim 30 personen wordt er hard gewerkt om alles in goede banen te leiden. Zo is er een strakke planning waarvan de ringmeester zorgt dat deze ook daadwerkelijk wordt gevolgd terwijl de voorbrengers zorgen dat de veulens zich optimaal laten zien. Daarbij worden alle veulens voor zij de baan in gaan door de selectiecommissie en Dierenartspraktijk Ell bekeken. Waar nodig krijgt de fokker nog een paar verzorgingstips en in het ergste geval worden er nog veulens uit de collectie gehaald. Het is namelijk erg belangrijk dat de veilingveulens gezond zijn en voldoen aan alle kwaliteitsnorm van de Limburgse Veulenveiling.

Stap voor stap komt de veiling steeds dichterbij. Benieuwd hoe het verder zal gaan tijdens de organisatie van het evenement en de veiling zelf? Volg onze Social Media of de website van de Limburgse Veulenveiling en blijf op de hoogte!