Zó organiseer je een veulenveiling – Deel 3

De afgelopen maanden hebben wij jullie een uniek kijkje achter de schermen gegeven bij wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van een paardenveiling. In de vorige twee blogs kwamen onder andere onderwerpen zoals de selectiedagen, fotodagen en het inrichting van de accommodatie. Deze activiteiten hebben stuk voor stuk bijgedragen aan het succes van de veilingen. Want na maanden van voorbereiding vonden vorige week op dinsdag 24 september de Dutch Sport Horse Sales en woensdag 25 september de Limburgse Veulenveiling plaats. In dit laatste deel van de blogs over hoe het organiseren van een veiling gaat, vertel ik alles over deze twee dagen waarin alles perfect samenkwam.

Veel publiek

Op de dinsdag van de Dutch Sport Horse Sales reisde ik af naar Limburg waar de veilingen gingen plaatsvinden. Luc en Daisy waren al een paar dagen eerder gegaan om alles met de rest van het team in de goede banen te leiden. Aangekomen op de prachtige locatie van Equestrain Centre de Peelbergen kon ik de rest van de organisatie ontmoeten en werd de planning nog een keer doorgenomen voordat de veiling van de 25 springpaarden kon beginnen. Samen met mijn collega Liz begon voor mij de avond bij de publieksentree. Het grootste deel van de bezoekers bestond uit VIP-gasten die onder het genot van hapjes en drankjes konden bieden op de aangeboden collectie van talentvolle springpaarden. Het was ook mogelijk voor ‘normaal’ publiek om mee te kijken tijdens het spektakel. Voornamelijk voor fokkers waarvan een paard in de collectie zit of paardenliefhebbers uit de buurt is dit vaste prik. Voor mensen die niet aanwezig konden zijn bij de veiling was er de mogelijkheid om de veiling live te volgen via ClipMyHorse.

Hoge hakken

Toen alle gasten waren gearriveerd kon de veiling, na een spectaculaire openingsact met livemuziek en vuurwerk, echt beginnen. Tijdens de veiling had ik de functie ‘contractdame’ wat inhield dat ik samen met vijf anderen, in groepjes van twee, met het koopcontract, een prachtige bos bloemen en een tas vol cadeautjes naar de kopers van een paard liep om hen te feliciteren en uiteraard het koopcontract te laten ondertekenen. Met koopcontracten lopen op een veiling stond voorheen nog op mijn lijst met dingen die ik nog nooit had gedaan. Ondanks dat ik het stiekem een beetje spannend vond, ging ik met de vijf anderen er vol enthousiasme in. Al snel kwam ik erachter dat deze functie enorm leuk was doordat je continu met blije gasten in contact kwam. Dat ik bijna 6 kilometer op 11cm hoge pumps heb afgelegd die avond, mocht dan ook de pret van de hele ervaring niet drukken. Met een veilingtopper van 425.000 euro, een geweldige sfeer en een gezellige afterparty kon de eerste veilingdag dan ook succesvol worden afgesloten.

Veel kwaliteit

De volgende dag, op woensdag, arriveerde al vroeg alle veulentjes die deze dag onder de hamer kwamen. In tegenstelling tot de Dutch Sport Horse Sales werden er bij de Limburgse Veulenveiling bijna vier keer zo veel paarden geveild. Daarom ging de presentatie van de veulens al om 11 uur van start en begon de veiling om 14.30 uur. In de stallen, waar de fokkers de fokmerries met veulens gestald hadden, was een cateringpunt opgebouwd waar men zich kon voorzien van een goede kop koffie en een stuk taart of een gezond broodje. VIP-gasten werden deze dag ontvangen met een kop koffie en lekkere zoeternij, in de middag werden zij voorzien van een heerlijke lunch en later werd een luxe diner klaargezet. Ook tijdens deze veiling mocht ik weer de functie van contractdame vervullen. Voorzien van lage schoenen en extra blarenpleisters genoot ik net zoveel van de goede sfeer en de kwaliteitsvolle dressuur- en springveulens als het publiek en de rest van het team. Met een gemiddelde opbrengst voor de springveulens van 10.300 euro en een veilingtopper van 36.000 euro was ook deze editie van de Limburgse Veulenveiling een succes. Door een groot aantal internationale kopers en hoge afzet hebben beide veilingen wederom bewezen dat er echte kwaliteit hier in Limburg onder de hamer komt. Hoe gaaf is het dan als je daaraan mag mee werken?

Bekijk hier de sfeerimpressie van de Dutch Sport Horse Sales.

Bekijk hier de sfeerimpressie van de Limburgse Veulenveiling.