In 3 minuten de perfecte foto’s voor Instagram  

In de blog van vorige week heb je alles kunnen lezen over de trend #stocktober. Ook vertelden wij hoe er met het gebruik van bepaalde afbeeldingen meer vertrouwen bij de doelgroep gecreëerd kan worden. Maar nu jij weet hoe belangrijk het gebruik van de juiste afbeeldingen is, ga ik in deze blog vertellen hoe jij die ‘juiste afbeeldingen’ eenvoudig zelf kan maken. De tips die ik in deze blog met jullie ga delen zijn geschikt voor zowel het fotograferen met een camera als het fotograferen met een mobiele telefoon. Doe na het lezen van deze blog dan ook eens gek en pas de tips gelijk toe op je omgeving of collega.

In the spotlights

Waar het natuurlijk allemaal omdraait op een foto, is het onderwerp. Het laatste dat je wil laten zien op jouw Social Media is natuurlijk een foto waarbij het onderwerp slecht belicht is. Door het instellen van de ISO-waarde kan je zelf bepalen hoeveel licht er via de lens binnenkomt. Door de ISO-waarde aan te passen kan je dus zelf beïnvloeden of een foto overbelicht is of niet. Maar dit is ook mogelijk wanneer je fotografeert met een mobiele telefoon. Wanneer je een foto maakt met een iPhone kan je de belichting heel eenvoudig aanpassen door op het scherm te drukken tot er de melding AE/AF-vergrendeling verschijnt. Door vervolgens omhoog of omlaag de vegen op het scherm pas je de belichting aan. Ook helpt het vaak om, als je dat nog niet deed, voor het nemen van de foto even op het onderwerp scherp te stellen. Zo weet de camera waarop de focus ligt.

Het onderwerp

Wat echter vaak gedacht wordt bij het maken van een foto, is dat het onderwerp ook letterlijk centraal moet staan in de foto. Maar wanneer je vraagt aan een professioneel fotograaf waar hij zijn onderwerp plaats, is de kans groot dat hij over de regel van Derden begint. Onze eigen fotograaf Luc van Moorsel past deze regel dan ook regelmatig toe tijdens het fotograferen. De regel van Derden is een compositie waarbij het beeld wordt opgedeeld in 9 gelijke vlakken. Het onderwerp van de foto wordt dan geplaats op de snijpunten van de lijnen. Door op deze manier een compositie te maken krijg je vaak een, voor het oog, natuurlijker en aantrekkelijker geheel. Misschien was het jou nog nooit opgevallen dat deze techniek vaak gebruikt wordt. Maar als je er vanaf nu op gaat letten zal je zien dat het echt zo is!

Perspectief

Buiten het gebruiken van de regel van Derden heb ik nog een tip die óók de foto’s op mijn Social Media heeft geüpgraded. Wanneer je een foto gaat maken van een persoon of dier, is het belangrijk dat je zorgt dat je met de camera op dezelfde ooghoogte zit als het onderwerp. Zit je te hoog of te laag in verhouding met het onderwerp dan kunnen de verhoudingen uit proportie raken. Maar wil je juist een beetje spelen met de verhoudingen? Dan kan het nemen van de foto vanuit vogel- of kikkerperspectief een mooie manier zijn. Vanuit deze perspectieven kan je de foto een hele andere diepte geven waarmee je de aandacht van de kijker trekt.

Heb je geen tijd om zelf alle foto’s te maken maar wil je wel dat je Social Media up-to-date is wat meer bezoekers naar jouw website komen? Wij hebben ook Social Media abonnementen én een enorm goede fotograaf, neem voor de mogelijkheden hier contact op!