Zo voorkom jij een claim van €83.000,-

Het ontwikkelen van een advertentie, folder, een huisstijl of ander ingewikkeld project is iets waar veel tijd in gestoken wordt. Het laatste wat jij als ontwikkelaar wilt, is dat iemand jouw prachtige eindresultaat ongevraagd gaat gebruiken. Maar je kunt dit voorkomen door jouw projecten te beschermen met auteursrecht. Ondanks dat dit heel eenvoudig klinkt, is niet iedereen op de hoogte van wat auteursrecht nu écht betekent. Gelukkig weet jij na het lezen van deze blog precies wat je met auteursrechten kunt doen.

Dit is auteursrecht

Het eerste wat belangrijk is om te weten is wat auteursrecht nu is. Auteursrecht houdt in dat als jij een creatie gemaakt hebt, jij de enige bent die mag beslissen over het gebruik van jouw werk. Daarbij is het product ook beschermd tegen misbruik door anderen. Gebruikt iemand jouw werk zonder dat jij daar toestemming voor gegeven hebt, ook als jij dit door een betalende of niet betalende klant is, dan mag jij hier consequenties aan laten hangen. Het auteursrecht ontstaat vanzelf en is helemaal gratis. De maker van de creatie hoeft dus zelf geen actie te ondernemen om het auteursrecht aan te vragen.

Voorwaarden

Wél zijn er een paar voorwaarden waar het geproduceerde werk aan moet voldoen:

  • Het werk moet origineel zijn. Hoe meer elementen er in een creatie zitten hoe origineler het uiteraard is.
  • Het werk moet zintuigelijk waarneembaar zijn.

Door deze voorwaarden vallen dus enorm veel werken onder het auteursrecht. Dat is voor een maker enorm handig, maar voor iemand die bijvoorbeeld op zoek is naar afbeeldingen voor het maken van een website of advertentie is dit soms een hele uitdaging.

Voorkomen is beter dan genezen

Op het moment dat je een werk gebruikt zonder daar toestemming voor te hebben wordt dit gezien als inbreuk op intellectuele eigendomsrechten. Mocht de eigenaar van jouw, per ongeluk, gestolen werk hier echt een zaak van maken kan dit een boete van €83.000,- opleveren en een gevangenisstraf van vier jaar. Een serieus gevolg voor een kleine fout. Wil je tóch een advertentie, folder of een ander werk creëren zonder het risico op een gevangenisstraf? Schakel dan de hulp in van een professioneel bedrijf. Bij Newmore hebben wij bijvoorbeeld onze eigen database aan beeldmateriaal. Mocht het hier niet tussen staan wat wij nodig hebben weten wij precies waar wij op moeten letten bij het zoeken van bijvoorbeeld een afbeelding. Daarbij hebben wij in onze algemene voorwaarden beschreven hoe wij met het auteursrecht omgaan.

Wil jij een gave website, advertentie of folder zonder extreme risico’s? Neem dan hier contact met ons op!